Organisatorisch/technisch
Er zijn alternatieven voor strooibloem beschikbaar waarbij minder of zelfs in het geheel geen stof vrijkomt.
Ook zijn er fabrikanten die bloem zodanig behandelen dat deze minder stuift.
In Nederland geeft Koopmans u daarbij ook advies over de best passende oplossing op uw productielijnen: https://www.royalkoopmans.com/stuifarme-strooibloem
Daarnaast zijn er een aantal buitenlandse leveranciers. Meer informatie: https://vorschriften.portal.bgn.de/9427 ASI 8.80: Vermeidung von Bäckerasthma.
![]() |
HT roggemeel Gewoon roggemeel |
“In verband met allergie tegen roggebloem gebruik ik met olie behandelde strooibloem in plaats van roggemeel om brood te decoreren: je ziet geen enkel verschil”.
Gebruik géén bloem uit zakkenfilters
Regelmatig wordt bloem uit het zakkenfilter van silo’s hergebruikt als strooibloem. Deze bloem is soms nog fijner dan reguliere bloem. Zie onderstaand het verschil in blootstelling tussen het gebruik van reguliere bloem en bloem uit een zakkenfilter bij het bestuiven van deegstukken.
Strooibloem in automatische bloemstrooiers: 30% minder blootstelling
Het gebruik van strooibloem in automatische bloemstrooiers kan de blootstelling van productiemedewerker van de betreffende lijn met 30% terugbrengen.
Tot 85% minder stof bij sommige taken
Kijk naar dit Engelse filmpje voor het effect van stuifarme strooibloem.
Stuifarme bloem is per kg. duurder dan reguliere bloem. Echter op een uitrolmachine en in een kleinbroodstraat heb je minder nodig als je heel precies doseert.