Werkblad Gebruik van handschoenen

Maatregelenniveau

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Beschrijving

Het is belangrijk om accumulatie (opeenhoping) van irriterende stoffen op de huid te voorkomen. Anders ontstaat een verhoogd risico op het ontstaan van handeczeem. Hiervoor is het belangrijk om de juiste maatregelen toe te passen. Een eenmaal ontwikkeld handeczeem kan hardnekkig en langdurig, zo niet levenslang zijn. Wanneer men echter in staat is om contact met huid-irriterende stoffen en eventuele allergenen preventief te minderen, kan ontwikkeling van een handeczeem zoveel mogelijk vermeden worden. Met de goede maatregelen kan een bestaand eczeem sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Werkwijze

 • De werkgever geeft informatie over het gebruik, aanbieden en voorlichting over handschoenen.
 • PVC (vinyl) handschoenen worden geadviseerd indien men de handen moet beschermen tegen water en zeep (was activiteiten). Chemicaliën worden door deze handschoenen niet tegengehouden. Deze handschoenen kun je bijvoorbeeld vinden in de thuiszorg.
 • Polyethyleen handschoenen beschermen de handen alleen tegen vuiligheid en beschermen niet tot te weinig bij was activiteiten. Deze handschoenen kun je bijvoorbeeld vinden bij een pompstation.

Tegenwoordig zijn er ook Nitril handschoenen (zonder rubberversnellers). Deze handschoenen worden geadviseerd bij werk met chemicaliën en was activiteiten (bijvoorbeeld op een laboratorium in een ziekenhuis). Rubberversnellers in handschoenen worden niet aanbevolen, omdat deze contactallergieën kunnen uitlokken.

 • Controleer de handschoenen voor gebruik op scheuren, gaatjes en verontreinigingen, ook de binnenkant. Vervang de handschoen direct zodra u gaatjes of scheuren ziet.
 • Zorg dat uw handschoenen aan de binnenzijde schoon en droog blijven. Zorg er desnoods voor dat de binnen kleding van de handschoen van katoen zijn (draag desnoods een extra katoenen binnenhandschoen) om transpiratie tegen te gaan. Dit is belangrijk om verweking van de huid te voorkomen. Verweking van de huid maakt de huid namelijk extra kwetsbaar.
 • Gebruik lange handschoenen met een goede pasvorm. De manchet van de handschoen moet goed aansluiten. Bescherm indien het werk dit toelaat zo nodig ook de armen b.v. door lange mouwen.
 • Was de handschoenen met water en zeep alvorens deze uit te trekken. Zorg ervoor dat bij het uittrekken van de handschoenen uw huid niet in contact komt met de buitenzijde van de handschoenen.
 • Het is verstandig om na 4 uur nieuwe handschoenen aan te trekken. Sommige stoffen dringen in korte tijd door de gebruikelijke handschoenen heen.
 • Wegwerp handschoenen worden binnenstebuiten uitgetrokken en gedeponeerd in de daarvoor bestemde afvalbakken.
 • Handschoenen voor hergebruik worden schoon weggehangen of weggeborgen voor hergebruik op de daarvoor bestemde plaatsen.
 • Bij sommige werkzaamheden is een goede tastzin van belang. De geschikte handschoenen zullen hier zorgvuldig geselecteerd moeten worden.

Aandachtspunten

 • Gebruik alleen uw eigen handschoenen, deel ze niet met collega’s. 
 • Vervang regelmatig gebruikte handschoenen. Het gebruik van handschoenen die van binnen verontreinigd zijn, kan de blootstelling zelfs verhogen.
 • Zorg voor voorlichting en instructie aan medewerkers over het gebruik en onderhoud van werkkleding en handschoenen.

Techniek voor het uittrekken van handschoenen voor hergebruik

Tijdens het dragen van handschoenen kunnen verontreinigen de buitenkant van de handschoenen besmetten. Het is daarom belangrijk dat de juiste techniek voor het uittrekken van handschoenen wordt toegepast en de handen goed worden gereinigd.

 

Techniek voor het uittrekken van handschoenen voor eenmalig gebruik

Tijdens het dragen van handschoenen kunnen verontreinigen de buitenkant van de handschoenen besmetten. Het is daarom belangrijk dat de juiste techniek voor het uittrekken van wegwerp-handschoenen wordt toegepast en de handen goed worden gereinigd.