Werkblad Gebruik van een industriƫle stofzuiger

Maatregelenniveau

Technisch

Beschrijving

Het opzuigen van stof leidt tot aanzienlijk minder stofontwikkeling dan stof opvegen.
De stofzuiger moet zijn voorzien van een HEPA-filter EU 12 of EU 13 of een filter met filterklasse M of H, zodat alle stofdeeltjes goed worden weggevangen. Tegelijkertijd moet de stofzuiger ook grotere stukjes deeg kunnen opzuigen, zonder direct verstopt te raken. Let daarom bij aanschaf extra op het filtersysteem en het type filterreiniging. 

 

 
Voorbeeld van een industriële stofzuiger

Aandachtspunten

  • Stofzuigerfilters en -zakken moeten regelmatig worden gecontroleerd en periodiek worden vervangen. Volg hiervoor de instructies, aangegeven in de handleiding van de stofzuiger. Zie ook Werkblad Stofarme werkwijze bij het verwisselen van stoffilters.
  • In verband met explosieveiligheid moet bij aanschaf van een stofzuiger rekening worden gehouden met de ATEX-richtlijnen. Indien er met ATEX-zones wordt gewerkt, kan het een goede oplossing zijn om de stofzuiger zelf buiten de ATEX-zone te plaatsen en met een lange slang te werken.
  • Lees voor meer tips ook eens dit artikel in Bakkerswereld.

Stofzuigers voor de bakkerijbranche

TNO heeft enkele merken stofzuigers getest. Daarbij is onder andere gekeken naar de afzuigcapaciteit, het type stofopvang, het type filtersysteem en het type filterreiniging. Op deze pagina vind je de resultaten en meer informatie over onder andere de verschillende filtersystemen en filterreinigingsmethoden.

Aanschafprijs

Industriële stofzuigers zijn er in veel verschillende prijscategorieën, afhankelijk van onder andere (afzuig)capaciteit, het type filtersysteem en de toebehoren.

Een stofzuiger met HEPA filter, zonder ATEX-certificering is beschikbaar vanaf €500
Een stofzuiger met HEPA filter, met ATEX-certificering is beschikbaar vanaf €3000

Houd rekening met de bijkomende kosten van de stofzuiger door onderhoud, schoonmaak en filters.