Stofbeheersingsplannen

Met het stofbeheersingsplan kunt u de piekblootstellingen aan meelstof tijdens het werk in kaart brengen. Met de tips maakt u vervolgens een plan om in de komende tijd de blootstelling te verminderen. Het stofbeheersingsplan is geen ingewikkeld document. Het is een lijst van maatregelen die u gaat nemen om stofblootstelling en allergie te voorkomen.

Stap 1: Inventariseren

Eerst loopt u aan de hand van het formulier de verschillende werkzaamheden langs om piekbelasting vast te stellen. Er zijn 6 verschillende onderwerpen waar u vragen over beantwoordt:

  1. Het beleid stofbeheersing van de bakkerij
  2. De werkwijze bij opslag en afwegen van grondstoffen
  3. De werkwijze bij deegbereiding
  4. De werkwijze bij deegverwerking
  5. De wijze van schoonmaken
  6. Werken in de siloruimte

Stap 2: Maatregelen

Zijn er knelpunten? Via de links in de laatste kolom komt u bij tips om dat knelpunt op te lossen. U zult zien dat met weinig middelen veel blootstelling te voorkomen is. Er is veel winst te behalen met de juiste werkmethodes.

Stap 3: In de praktijk brengen

Bent u klaar met de inventarisatie en heeft u het formulier ingevuld? Kijk dan, het liefst samen met uw werknemers of collega’s, welke knelpunten u het eerst op gaat lossen. Dit noteert u in het plan van aanpak en brengt u vervolgens in de praktijk. De makkelijke aanpassingen kunt u gelijk starten!