Onderzoek grondstofallergie

Allergene stoffen zijn stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken via een specifieke reactie waarbij het immuunsysteem betrokken is. Deze stoffen kunnen op den duur astma en huidaandoeningen veroorzaken. Voorbeelden van allergene stoffen zijn bepaalde eiwitten uit tarwe of andere granen, die vrijkomen na het malen, en enzymen die worden toegevoegd aan broodverbetermiddel. Lees hier meer over allergenen in de bakkerijbranche.

Om onherstelbare gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om een beginnende allergie zo snel mogelijk op de sporen. Dat kan met het Gezondheidsbewakingssyteem (GBS). Het GBS is gericht op het vroegtijdig onderkennen en vaststellen van mogelijke gezondheidsrisico’s (ten gevolge van grondstofallergie). Klik hier voor meer achtergrondinformatie over het GBS.

Onderzoek grondstofallergie

Elke medewerker in de bakkerij (industrieel of ambachtelijk) en de maalindustrie krijgt eens in de 4 jaar een vragenlijst. Daarmee kan heel snel onderzocht worden of er risico op grondstofallergie bestaat. Het Informatiecentrum Grondstofallergie coördineert deze onderzoeken.
En wat als u allergisch bent? Dan zijn er voor werkenden in de bakkerijsector voorzieningen voor ondersteuning bij het aanpassen van de werkplek of het zoeken naar ander passend werk. Uw aanvragen voor voorzieningen worden beoordeeld door de Begeleidings Commissie Grondstofallergie (BCGA).

Wilt u liever eerst vertrouwelijk praten met iemand die de sector goed kent, dan kunt u terecht bij onze ervaringsdeskundigen en vertrouwenspersoon.