Het inademen van meelstof kan leiden tot bakkersastma, wat ernstige gevolgen kan hebben. Daarom stelt het Ministerie van SZW een wettelijke grenswaarde in om blootstelling aan meelstof zo veel mogelijk te beperken.
Vanaf 1 januari 2020 geldt als grenswaarde voor meelstof: 1,2 mg meelstof per m3 ingeademde lucht gemiddeld over een 8-urige werkdag. Een grenswaarde houdt in dat deze waarde op geen enkele werkdag overschreden mag worden, bij geen enkele medewerker.
De huidige situatie
Uit metingen uit 2016 bij bakkerijen is gebleken dat de gemiddelde blootstelling van broodbakkers en deegmakers flink hoger is, namelijk 2,1 mg/m3. Hiervoor is gemeten bij ruim 1000 broodbakkers en deegmakers. Ovenisten en banketbakkers hebben een lagere blootstelling, maar soms ook te hoog.
Wat betekent dit voor u?
Naar aanleiding van de metingen in 2016 hebben veel bakkerijen extra maatregelen genomen. We zijn dus op de goede weg. Tegelijkertijd is er nog vaak sprake van piekblootstellingen, met name bij specifieke werkzaamheden. Ook in de komende jaren moet dus nog verder gewerkt worden aan stofbeheersing.
Welke maatregelen werken?
Houd het eenvoudig: als u een stofwolk ziet waar iemand in werkt, dan is er te veel blootstelling.
Wat werkt niet?
75% van de blootstelling wordt veroorzaakt door stofwolken die werknemers zelf creëren door strooien, scheppen, storten, schoonmaken, etc. Ruimteafzuiging heeft daar geen invloed op. Ruimteafzuiging doet voornamelijk iets aan de achtergrondblootstelling, maar die is al erg laag: zo’n 0,1 of 0,2 mg/m3. Plaats daarom afzuiging bij de bron.
Vragen en meer informatie?
Op www.blijmetstofvrij.nl vind je informatie of neem contact op: mail info@blijmetstofvrij.nl; bel 0317-471225.
Droge, rode handen met scheurtjes en jeuk: veel bakkers hebben last van eczeem en wellicht denk je zelfs dat het nu eenmaal bij het werk hoort. Maar eczeem is een vervelende kwaal, die van kwaad tot erger kan worden en in het ergste geval kan betekenen dat je je werk niet meer kunt doen. Prof. dr. T. Rustemeyer, arts arbeidsdermatologie en allergologie bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam geeft praktische tips om eczeem te voorkomen. Klik hier voor het volledige artikel.
We zien nog steeds bakkerijen waar zogenaamd schoongemaakt wordt met perslucht. Behalve dat het helemaal niet schoon wordt, is het ook nog eens slecht voor de gezondheid.
Klik hier voor het volledige interview.
Door stuifarme strooibloem te gebruiken stuift het niet alleen minder, ook de bakkerij blijft schoner.
Lees hier de ervaringen van twee bakkers.
De bakkerij was zijn leven, totdat Bertjan Jansen vanwege een allergie noodgedwongen op zoek moest naar ander werk.
Je carrière vaarwel zeggen en helemaal opnieuw beginnen, dat is nogal wat. Daar is lef voor nodig en doorzettingsvermogen. Klik hier voor het volledige interview.
Carl Siegert nam direct contact op toen in 2014 de oproep verscheen om mee te doen met het onderzoek van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. ‘Ik was al aan het nadenken over de blootstelling aan meelstof en was nieuwsgierig naar de daadwerkelijke blootstelling binnen ons bedrijf.’ Inmiddels is de blootstelling aan meelstof gedaald met 60 à 70 procent. Klik hier voor het volledige interview.
Wilbert Rutten (49) werkte al 32 jaar als brood- en banketbakker toen hij bakkersastma kreeg. Deze vorm van astma kan ontstaan als iemand langdurig meelstof inademt. Voor Wilbert zat er niets anders op dan te stoppen met zijn vak. ‘Als ik het kon overdoen, zou ik beter naar mijn lichaam luisteren.’ Klik hier voor het volledige interview.
Esther Veurman, docent brood en banket aan het Friesland College, gaat een les maken over grondstofallergie. Ze wil lesstof ontwikkelen die voor alle niveaus bruikbaar is en wil het lesmateriaal ook via de digitale leeromgeving FlexBase beschikbaar stellen aan andere ROC’s. Klik hier voor het volledig interview.
Zo’n jaar of tien geleden ontdekte Allard Jacobs dat hij allergisch was voor tarwestof.Deze boodschap zette het leven van de eigenaar van Bakkerij Allard in Drunen op zijn kop. Maar met medicijnen en een andere
werkindeling heeft de ondernemer zijn bedrijf toch kunnen voortzetten. ‘Ik denk dat ons bedrijf uiteindelijk succesvoller is geworden en ik geniet meer van vrije tijd.’ Klik hier voor het volledige interview.
Speciale posters en stickers, artikelen in het personeelsblad, individuele gesprekken en caps met de tekst ‘Ik ben blij met stofvrij’. Het is een greep uit de middelen die worden ingezet om medewerkers van Bakkersland te motiveren om mee te doen aan een periodiek gezondheidsonderzoek. Klik hier voor het volledige interview.
Longarts Jos Rooijackers ziet wekelijks veel bakkers die mogelijk grondstofallergie of bakkersastma hebben. Hij raadt werknemers aan hun gezondheid te koesteren. ‘Bedenk je dat bakkersastma onherstelbaar is. Daarom is het belangrijk om mee te doen aan onderzoeken. Klik hier voor het volledige interview.
Dit keer een interview met Henk Kooijinga (38) die in 2005 – toen werknemers in de bakkerijbranche voor het eerst werden onderzocht op allergie – het advies kreeg een werkplek buiten de bakkerij te vinden. Klik hier voor het volledige interview.
Er is grote bereidheid onder werknemers om deel te nemen aan het allergieonderzoek. De respons op de eerste vragenlijsten die we hebben verstuurd, bedraagt zo’n 60 tot 75 procent. Dat is een goed resultaat, maar we willen meer. We hebben daar ook de hulp van de werkgevers bij nodig. Klik hier voor het volledige interview.