Werkblad Beperking van het gebruik van strooibloem

Maatregelenniveau

Organisatorisch/technisch

Beschrijving

In de bakkerij wordt op veel plaatsen strooibloem gebruikt om het plakken van deeg te voorkomen.
Verminderen van het gebruik van strooibloem:

  • is goed voor de hygiëne;
  • bespaart op schoonmaakkosten;
  • bespaart op onderhoudskosten;
  • is beter voor de gezondheid van u en uw medewerkers.

Vaak is het mogelijk om geen of minder strooibloem te gebruiken.

  • Het gebruik van bloem bij een kegelopboller is meestal niet nodig. Het deeg plakt niet in de bollenkast als het goed afgekneed is en er warme lucht gebruikt wordt en als de klimatisering in de bollenkast in orde is. Het voordeel daarvan is dat de bollenkast veel minder vervuilt.
  • Door het deeg, voordat het in de afmeter wordt gebracht, even met olie in te smeren plakt het niet aan de trechter. Gebruik van strooibloem is dan niet nodig.
  • Bloemstrooiers zijn vaak te ruim afgesteld om er zeker van te zijn dat het deeg niet plakt. Maar te veel bloem zorgt voor vuile machines die moeilijker zijn schoon te maken. Bovendien kost het extra grondstof.
  • Gebruik in plaats van een houten werkblad een blad van roestvrijstaal. Dit is wel duurder dan een houten blad, maar het kleeft minder en daardoor is minder strooibloem nodig.
  • Gebruik een tefloncoating op bolletjesplaten (duurdere maatregel).

 

 

 



Polyethyleen werkblad

Aandachtspunten

Als olie wordt gebruikt in plaats van strooibloem, gebruik dan heldere plantaardige olie om te voorkomen dat de machine vies wordt.

Aanschafprijs

Niet van toepassing